MENU

Χάρτης του ουρανού για το μήνα Ιούλιο 2014

Τον Ιούλιο είμαστε πια για τα καλά στο καλοκαίρι (στο βόρειο ημισφαίριο), όμως η Γη φτάνει στο αφήλιο, δηλαδή στο μακρινότερο
σημείο της τροχιάς της προς τον Ήλιο. Αυτό βέβαια δε είναι παράξενο, αφού όπως γνωρίζουμε οι εποχές του έτους δεν οφείλονται στην αυξομείωση της απόστασης Γης – Ήλιου, αλλά στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης ως προς την εκλειπτική, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει η γωνία πρόσπτωσης των ηλιακών ακτίνων στο έδαφος.

Στον καθαρό ουρανό του Ιουλίου θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε τον Γαλαξία μας που ανεβαίνει από το νότιο ορίζοντα προς τον Τοξότη και πιο βόρεια προς τον Κύκνο και την Κασσιόπη. Και βέβαια, θα θαυμάσουμε το Θερινό Τρίγωνο, το οποίο σχηματίζεται από τα άστρα Deneb (Κύκνος), Vega (Λύρα) καιAltair (Αετός).


Ο καλοκαιρινός Γαλαξίας γίνεται καλύτερα ορατός γύρω στα μέσα Ιουλίου, περίπου στις 10 μ.μ. και μπορείτε να τον απολαύσετε από μια τοποθεσία χωρίς φωτορύπανση και με σκοτεινό ουρανό, θα κυριαρχεί δε με την πρόοδο της νύχτας.
Επίσης έχουμε βροχή των διαττόντων ‘’Δέλτα Υδροχοίδες’’, η οποία κορυφώνεται στα τέλη του μήνα.

  • Το Φεγγάρι και Ερυθρός Πλανήτης – Στις 6 Ιουλίου, πάρτε το τηλεσκόπιο σας ή ένα ζευγάρι κυάλια για να δείτε το φεγγάρι, που βρίσκεται κοντά στον Άρη στον ουρανό.
     
       
  • Το Φεγγάρι και ο Κρόνος – Μετά από λίγες μέρες στις 8 του Ιουλίου, θα χαρείτε τη σύνοδο του φεγγαριού και του Κρόνου με τα δακτυλίδια του.

  • Ο υπέροχος Κρόνος -  Συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στον ουρανό του Ιουλίου και να είναι ένας υπέροχος πλανητικός στόχος. Θα τον δείτε αν κοιτάξετε νότια-νοτιοδυτικά γύρω στις 10 μ.μ. Χρησιμοποιήστε ένα προσοφθάλμιο που θα σας δώσει τουλάχιστον 40x μεγεθύνσεις, για να δείτε τα ωραία δακτυλίδια του Κρόνου. Μετά χρησιμοποιήστε ένα πολλαπλασιαστή Barlow Lens για να διπλασιάσετε τη μεγέθυνση ή και ακόμη ένα μεγαλύτερο προσοφθάλμιο, για να πλησιάσετε μια κοντινότερη θέαση. Με μεγαλύτερα τηλεσκόπια και με καθαρό σκοτεινό ουρανό, θα δείτε το κενό μεταξύ των δακτυλιδιών του Κρόνου, τι οποίο ονομάζεται Cassini Division.

  • Λαμπερά Ανοιχτά Αστρικά Σμήνη – Στον αστερισμό του Σκορπιού δείτε το σμήνος Μ6, ‘’Σμήνος της Πεταλούδας’’ και το σμήνος Μ7, με κυάλια διαμέτρου 50 και μεγαλύτερα. Στοχεύστε το τηλεσκόπιο σας σε αυτά τα 2 ανοιχτά σμήνη και προσπαθήστε να δείτε τα γειτονικά αστρικά νέφη σκόνης.

  • Φωτεινά νέφη αερίων – Ερευνήστε τον καλοκαιρινό Γαλαξία με τα κυάλια σας 50mm ή μεγαλύτερα ή με το τηλεσκόπιο σας για να ανακαλύψετε μερικά από τα νεφελώματα εκπομπής του Ιουλίου. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο Oxygen III Nebula Eyepiece Filter. Στον αστερισμό του Τοξότη, ψάξτε τα νεφελώματα της Λιμνοθάλασσας Μ8 (Lagoon Nebula), το Νεφέλωμα του Τριφυλλιού Μ20 (Trifid Nebula) και το Νεφέλωμα του Κύκνου Μ17 (Swan Nebula). Στον αστερισμό του Οφιούχου, δείτε στην ουρά του το πιο λεπτό νεφέλωμα Μ16 ‘’Star Queen Nebula’’ ή το νεφέλωμα του Αετού. Χρησιμοποιήστε μεγάλα κυάλια αστρονομίας για να εντοπίσετε το Μ16 μαζί με το Μ17 στο ίδιο πεδίο ορατότητας ή χρησιμοποιήστε μεγάλο τηλεσκόπιο για να αναδείξετε την αμυδρή βιολετί λάμψη του Μ16. Το νεφέλωμα Μ16 ‘’Star Queen Nebula’’ ονομάζεται και ‘’Eagle Nebula’’ – Νεφέλωμα του Αετού και είναι από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα μακρινού Σύμπαντος, ορατό από το Ηλιακό σύστημα. Το νεφέλωμα περιέχει πολύ νέα άστρα, η ηλικία τους είναι περίπου 800.000 έτη φωτός και κάποια πολύ νεαρά άστρα ηλικίας 50.000 ετών. Ανακαλύφθηκαν από τον Jean – Philippe de Cheseaux το 1745-46. Ονομάστηκαν Queen Nebula από τον Robert Burnham στο πολύ καλό ουράνιο εγχειρίδιο του. Το νεφέλωμα αυτό περιέχει αρκετές περιοχές δημιουργίας άστρων από αέρια και σκόνη συμπεριλαμβανομένων των Πυλώνων των Δημιουργών (Pillars of Creation).

  • Νεκρά Άστρα και Φωτεινές Μπάλες Αερίων – Παρατηρήστε τον αστερισμό της Λύρας με ένα τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε ένα από τα καλύτερα πλανητικά νεφελώματα, το περίφημο ‘’RingNebula’’ – Νεφέλωμα του Δακτυλιδιού.

  • Μετέωρα – Ο Γερμανός αστρονόμος Friedrich Georg Wilhelm von Struve ανακάλυψε το 1825, τοNGC 6572, το οποίο είναι αρκετά φωτεινό για να μπορείτε να το δείτε ακόμη και με ένα τηλεσκόπιο 60mm. Φαίνεται μικρό και χρειάζεστε μεγάλη μεγέθυνση για να ξεχωρίσει από ένα άστρο. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το δείτε είναι να στοχεύσετε στην περιοχή ενός πράσινου άστρου, που είναι κοντά. Το NGC 6572 είναι ένα από τα πιο έντονα χρωματιστά αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Μερικοί λένε ότι είναι πράσινο, άλλοι λένε ότι είναι μπλε. Τι νομίζετε εσείς?

  • Σμήνος γαλαξιών στον Ηρακλή (Hercules Galaxy Cluster) – Περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηρακλή, κοντά στο Β του Ηρακλή στη νοτιοδυτική γωνία του αστερισμού, βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών του Ηρακλή. Αυτή είναι μια ομάδα μακρινών γαλαξιών, ο πιο φωτεινός από αυτούς είναι ο NGC 6050 με λαμπρότητα περίπου 10 και μπορείτε να τον δείτε με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 8’’ σε πολύ σκοτεινό ουρανό με καλή ορατότητα. Με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερης διαμέτρου 14’’ – 18’’ θα αρχίσετε να βλέπετε 6 ή και περισσότερους γαλαξίες σε ένα πεδίο ορατότητας. Πόσους μπορείτε να δείτε με το τηλεσκόπιο σας?

Όλα τα ανωτέρω αντικείμενα είναι ορατά με τα όργανα παρατήρησης που σας αναφέραμε από ένα σκοτεινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης και το φως του φεγγαριού να σκεπάζει τα άστρα.


Πηγές :  ORION TELESCOPES            
      NASA