MENU

Φυσικές καταστροφές: Μάθετε πως θα παραμείνετε ασφαλείς

Οι φυσικές καταστροφές έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι είναι εντελώς απροετοίμαστοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη δύναμη της φύσης και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. 
 Κατά τη διάρκεια και μετά από μια φυσική καταστροφή όπως είναι ένας σεισμός, μια πλημμύρα ή μια κατολίσθηση για να είστε ασφαλείς τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας. 



Κεραυνος

Πριν: Οι καταιγίδες και οι κεραυνοί έχουν πολλά θύματα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και προκαλούν πολλές καταστροφές. Εάν βλέπετε να πλησιάζει καταιγίδα, καλό θα ήταν να αναβάλετε αυτό που έχετε να κάνετε και να μείνετε στο σπίτι. Μαζέψτε τα πράγματα από τη βεράντα ή τον κήπο τα οποία μπορεί να πάρει ο αέρας και να προκαλέσουν ζημιές. Βγάλτε από την πρίζα τις ηλεκτρονικές σας συσκευές εγκαίρως. 

Κατά τη διάρκεια: Προφυλαχθείτε σε κτίριο και κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές και την παροχή φυσικού αερίου. Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα κι εάν οδηγείτε μην είστε κοντά σε πάρκο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας. Μην ακουμπάτε τις μεταλλικές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Αποφύγετε τα μοναχικά δέντρα που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. 

Μετά: Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους και τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές. Μην αγγίζετε σύρματα ρεύματος και αναφέρατε οποιοδήποτε συμβάν σας φαίνεται επικίνδυνο. 



Πλημμυρα

Πριν: Οι πλημμύρες είναι συχνά φαινόμενα σε παραλιακές περιοχές ή σε σημεία κοντά σε ρεύματα. Να έχετε πάντα εύκαιρο ένα βαλιτσάκι με τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τηλέφωνα της πυροσβεστικής και των λοιπών αρμόδιων αρχών και ένα πρακτικό σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερεύσει. Φροντίστε να οχυρώσετε τα σημεία εκείνα από τα οποία θα μπορούσε να μπει νερό στο σπίτι σας. 

Κατά τη διάρκεια: Να είστε προετοιμασμένοι να εγκαταλείψετε το χώρο εάν χρειαστεί. Αποθηκεύστε τα πράγματά σας και τα τιμαλφή σε ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Κλείστε τον γενικό του ρεύματος και άλλες παροχές. Εάν φεύγετε με αυτοκίνητο να είστε έτοιμοι να το εγκαταλείψετε εάν κολλήσετε στη λάσπη και μην διασχίζετε χειμάρρους οι οποίοι μπορεί να σας παρασύρουν μαζί με το αυτοκίνητό σας. 

Μετά: Ελέγξτε εάν έχει υποστεί ζημιές το ηλεκτρικό δίκτυο. Ελέγξτε τη στατικότητα του κτιρίου ή του σπιτιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύετε από κάποια κατολίσθηση ή κατάρρευση τοιχίου. 


Σεισμος

Πριν: Παρόλο που ο σεισμός δεν διαρκεί ποτέ περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Η πρόβλεψη των σεισμών είναι αδύνατη και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπισή του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να είμαστε πιο ασφαλείς. Επιλέγουμε νέες αντισεισμικές κατοικίες, φροντίζουμε να είναι σωστά βιδωμένα τα ράφια και τα φωτιστικά και έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο διαφυγής εάν το χρειαστούμε. 

Κατά τη διάρκεια: Εάν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι την ώρα του σεισμού επιλέξτε ένα στέρεο τραπέζι και κουλουριαστείτε δίπλα του. Εάν βρίσκεστε έξω ή οδηγείτε σταματήστε σε κάποιο πλάτωμα και περιμένετε να τελειώσει. Μην πλησιάζετε γέφυρες, κτίρια, φανάρια και φώτα δρόμου ή ηλεκτρικά καλώδια που μπορεί να πέσουν ή να πάθουν ζημιά κατά τη διάρκεια του σεισμού. 

Μετά: Είναι σημαντικό να μην πλησιάζετε σημεία που έχουν υποστεί ζημιά και παρακολουθείτε το δελτίο καιρού για τυχόν καταιγίδες και άλλα ακραία φαινόμενα. Μην μπαίνετε σε κτίρια εάν δεν έχουν ελεγχθεί και προσέξτε τα κομμένα καλώδια του ρεύματος. 


Κατολισθησεις

Πριν: Οι κατολισθήσεις μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι οι καταιγίδες, οι σεισμοί ή η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Για να μην υποστείτε υλικές ζημίες από κατολίσθηση φροντίστε να μην κτίζετε κοντά σε πλαγιές ή στους πρόποδες των βουνών. 

Κατά τη διάρκεια: Κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης προσπαθήστε εάν είναι δυνατόν να κινηθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση του συμβάντος. Αποφύγετε τις κοιλάδες και τις γέφυρες εάν πρόκειται για λάσπη. Αποφύγετε τους κατεστραμμένους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές. 


Πυρκαγια

Πριν: Εάν το σπίτι σας βρίσκεται σε μια περιοχή που κινδυνεύει από πυρκαγιές φροντίστε να είναι κατασκευασμένο από πυράντοχα υλικά. Φυτέψτε δέντρα και θάμνους που δεν καίγονται εύκολα και διατηρήστε καθαρές από φύλλα και κλαδιά τις υδρορρόες και τη στέγη. Εγκαταστήστε σύστημα ανίχνευσης καπνού που θα σας ειδοποιήσει εγκαίρως και να διατηρείτε στέρνα ή κάποια άλλη πηγή νερού για την περίπτωση διακοπής της υδροδότησης στην περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια: Το να εγκαταλείψετε το σπίτι σας είναι το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, φροντίστε όμως να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα. Επιλέξτε βαμβακερά ή μάλλινα και σταθερά παπούτσια. Μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας τα τιμαλφή σας και τα οικογενειακά σας έγγραφα. 

Μετά: Εάν εγκαταλείψατε το χώρο σας κατά την πυρκαγιά, φροντίστε να ελέγξετε με τις αρχές εάν μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια. Αναζητήστε μικρές εστίες που δεν έσβησαν και μπορεί να προκαλέσουν αναζωπύρωση. Βρέξτε τον περιβάλλοντα χώρο για να μην εισπνέετε τα σωματίδια του καπνού. 


Καυσωνας

Πριν: Ο καύσωνας μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με άλλες φυσικές καταστροφές καθώς διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο. Να ελέγχετε τα φίλτρα των κλιματιστικών και να κλείνετε τα πατζούρια. Ενημερωθείτε σχετικά με τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας. 

Κατά τη διάρκεια: Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς για να αποφύγετε την αφυδάτωση και την θερμοπληξία. Μην πίνετε καφέ ή αλκοόλ επειδή προκαλούν αφυδάτωση. Κάντε δροσερά ποδόλουτρα και φορέστε βρεγμένες πετσέτες στο λαιμό σας για να παραμένετε δροσεροί. Παραμείνετε όσο μπορείτε σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό και φορέστε βαμβακερά άνετα ρούχα. 

Μετά: Μόλις δροσίσει σχετικά ανοίξτε τα παράθυρα για να ανανεωθεί ο αέρας. Συνεχίστε να πίνετε νερό. 


Ξηρασια

Πριν: Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για μια ενδεχόμενη ξηρασία είναι όπως φαντάζεστε κι εσείς να αποθηκεύεστε νερό για μια ώρα ανάγκης. Μειώστε το πότισμα και εγκαταστήστε ελεγχόμενο σύστημα άρδευσης. 

Κατά τη διάρκεια: Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με την ξηρασία φροντίστε να καταναλώνετε με φειδώ το νερό που διαθέτετε. Αποθηκεύστε νερό στο ψυγείο και κάντε χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών. Μην ποτίζετε. 

Μετά: Η κατάσταση μετά από μια ξηρασία δεν επανέρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Επειδή η ξηρασία οδηγεί στην εξαφάνιση κάποιων φυτών καλό θα είναι να προγραμματίσετε μια δενδροφύτευση το συντομότερο δυνατόν. Ελέγξτε όσο είναι δυνατόν τα ζώα που μπορεί να έχουν υποστεί αφυδάτωση και φροντίστε να ανανεώσετε τα απόθεματά σας σε νερό για να είστε προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά.


Γενικες οδηγιες

Πέρα από τις συμβουλές που σας δώσαμε παραπάνω για συγκεκριμένες καταστάσεις, υπάρχουν και κάποιες γενικές οδηγίες τις οποίες καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας για να είστε ασφαλείς και προετοιμασμένοι. 

Προμηθευτείτε είδη έκτακτης ανάγκης: Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι σημαντικό να έχετε διαθέσιμο ένα βαλιτσάκι με είδη έκτακτης ανάγκης καθώς και φαγητό ή νερό για τουλάχιστον τρεις μέρες, ένα ραδιοφωνάκι με επιπλέον μπαταρίες, φακό, σφυρίχτρα, χάρτες και τηλέφωνο με φορτιστή. 

Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα κουτί με είδη πρώτης ανάγκης: Το κουτί με είδη πρώτης ανάγκης θα σας φανεί απίστευτα χρήσιμο εάν πέσετε σε κάποια καταστροφή ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο. Φροντίστε να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα, είδη πρώτων βοηθειών, κεριά, φακό, χάρτες και τα προσωπικά σας χαρτιά. 

Να έχετε έτοιμο σχέδιο διαφυγής: Είναι σημαντικό να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο διαφυγής για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσετε τα μέλη της οικογενειάς σας, τους συναδέλφους σας και τους γείτονές σας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν σωστά σε περίπτωση ανάγκης.