MENU

ΜΠΑΖΕΙ… ΝΕΡΑ Η «ΚΡΥΠΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»: Πλημμύρισε από το λιώσιμο των πάγων

Ευτυχώς δεν χάθηκαν οι σπόροι, αλλά χάθηκε η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αποθήκης να προστατέψει τα 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων που φυλάσσονται εκεί. Το «θησαυροφυλάκιο» των σπόρων στον Νορβηγικό νησί Σβάλμπαρντ, χτίστηκε για να προστατεύσει τα εκατομμύρια των καλλιεργήσιμων σπόρων.



Έχει σχεδιαστεί έτσι ως μια απόρθητη παγωμένη κρύπτη που θα προστατεύει τους πολύτιμους σπόρους από οποιαδήποτε παγκόσμια καταστροφή και ότι θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της ανθρωπότητας με τρόφιμα για πάντα. Αλλά η Παγκόσμια Αποθήκη Σπόρων, θαμμένη σε ένα βουνό βαθιά μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, παραβιάστηκε από νερά στη σήραγγα εισόδου λόγω της υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.



Ευτυχώς βέβαια λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τα νερά πάγωσαν και κανένα από τα πολύτιμα αντικείμενα δεν έπαθαν τίποτα. Αυτό όμως προβλημάτισε τους Νορβηγούς, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης και απομάκρυνσης ηλεκτρονικών από το τούνελ των 100 μέτρων, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό και τη βροχή. Ως ύστατο μέτρο, θα τοποθετηθούν και αντλίες στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων.